VALLICHT


Kunstenaar | Marijke Bruin

Titel | VALLICHT

Curator | Isabelle Bisseling

Datum | 3 mei t/m 26 juli 2015

Opdrachtgever | Golden Tulip Arnhem - Doorwerth

Locatie | Kabeljauwallee 35, 6865 BL Doorwerth

Openingspreker | Isabelle Bisseling
Marijke Bruin (1958),
woont in Arnhem en werkt in Oosterbeek.

In de tentoonstelling VALLICHT toont Marijke Bruin een overzicht van haar meest recente werk.
Opvallend is de diversiteit in haar materiaalgebruik.

Het oeuvre van Marijke Bruin omvat zowel monumentale doeken als kleiner werk dat is beschilderd met fijne lijnstructuren over een wervelende diepblauwe achtergrond.
Soms zijn er collages in de schilderijen verwerkt of is het doek gebruikt om de patronen te borduren. Voor andere werken gebruikte Marijke een bijzondere techniek die is ontstaan door te experimenteren. Deze werken bouwde ze op uit stukken met de hand gescheurd etspapier die in pigmenten en een lijmoplossing gedrenkt worden en vervolgens in een weefstructuur te drogen worden gelegd. Deze techniek combineert Marijke ook met kleur‐reflecterende verf, die zij aanbrengt op de achterzijde van de papiercreaties. Het werk wordt vervolgens een stuk van de muur af opgehangen, waardoor een dieptewerking van gekleurd licht en schaduwspel ontstaat als onderdeel van het kunstwerk.

Het onderzoek van Marijke Bruin is gecentreerd rondom het uitgangspunt Wetenschap is georganiseerde kennis, wijsheid is georganiseerd leven van Immanuel Kant, Duitse Filosoof ten tijde van de verlichting. Bronnen van inspiratie vind Marijke Bruin in structuren en patronen uit de natuur en de wetenschap. Bijvoorbeeld satellietfoto’s, topografische kaarten of vliegroutes, maar ook de vertakkende structuur van een bloemkool en het patroon waaruit huid is opgebouwd spelen een rol in haar leven en werk. Hoewel afkomstig uit totaal verschillende bronnen, vertonen de structuren erg veel gelijkenis met elkaar. In de ribbels van een zandduin, de rimpels in je huid terugvinden.

De gevarieerde technieken zorgen voor spanning, de eerlijke kleuren voor rust en de terugkeerde patronen zetten aan tot denken.
De werken van Marijke Bruin zijn een lust voor het oog en brengen rust voor het brein waardoor ruimte voor reflectie en bezinning ontstaat.

www.marijkebruin.nl
Golden Tulip Arnhem - Doorwerth is gelegen in de bossen van Doorwerth.
Het hotel heeft een Green Key certificering op niveau 'Goud' en zet in op duurzaamheid en FairTrade.
In het hotel worden drie-maandelijks wisselende exposities georganiseerd die kosteloos zijn te bezoeken.
www.goldentulipdoorwerth.nl